Пътуване назад
във времето

 

 

 

Древността

13-ти век

1700-1851

1851-1900

В наши дни

 

 

Древността - Историята на Сладоледа, вероятно се крие в древните митове, които водят началото си от Антична Италия. Говори се, че император Нерон изпраща легионери, за да донесат сняг от планините, който след това той смесва с плодове, и така се получил първия т.нар. воден лед или сладолед! Марко Поло също се е докоснал до "Сладоледа" през дългите си пътувания до далечния Китай ... Но първият истински сладолед е сервиран от съпругата на Американския президент в един от приемите му.

Именно в Америка, в края на 19-ти век, започва масовото производство на сладолед във вида, в който го познаваме днес.

Векове по-късно, някъде през 13-и век, Марко Поло донася рецептите за т.нар. воден лед/сладолед обратно в Италия от пътуванията си до Азия.

Въпросните прословути рецепти стават широко известни в останалата част на Европа, а от началото на XVIII век Сладолед се продава вече не само в търговската мрежа, но и се появяват първите книги с рецепти за сладолед! Първата фабрика за производство на сладолед е създадена в Балтимор в САЩ от Якоб Фусел през 1851 г.

По-късно заводите за производство на сладолед започват да се разрастват и се превръщат в процъфтяващ бизнес, особено след 1900 г. С течение на времето много процеси в производство на сладолед стават стандартизирани, осигурявайки най-качествения продукт, имайки предвид условията за времето си.

Днес достигнахме точката, в която говорим за "фабрично произведен" сладолед, разработен, за да отговоря на огромното търсене, създадено от популярността на продукта. Той отговаря на всички стандарти за безопасност и хигиена, запазвайки традиционните рецепти и осигурявайки основа за непрекъснато усъвършенстване на качеството, което леденото изкушение продължава да предлага от векове.

 

 

 

 

Виж видеото